Search
Jeppe Jarnit-Bjergsø
Share Tweet Email

Jeppe Jarnit-Bjergsø

The World
2016 11 11    21:59
Redaktion

Fantombryggaren Jeppe Jarnit-Bjergsø är dansken som förvandlat Evil Twin till ett av USA:s hetaste hantverksbryggerier. Efter att ha lämnat Köpenhamn, där han fortfarande är delägare i Ølbutikken, bor han numera i Williamsburg, Brooklyn.

Text Johan Nohrén Foto Daniel Krieger

På bara några år har du gått från en heltidstjänst som lärare till att bli en av branschens mest respekterade fantombryggare, känns det lite overkligt ibland?

– Varje dag. Den amerikanska drömmen är en kliché, men det känns som att vi lever den. När vi flyttade till New York för två och ett halvt år sedan var Evil Twin ett litet märke. Vi satsade på en förändring, något vi behövde för att se hur långt vi kunde ta det, och vi har aldrig sett tillbaka efter det. När jag läser att vi räddar New Yorks ölscen känns det nästan overkligt, men jag njuter av varje sekund!

Hur kom det sig att du valde Brooklyn som hem för din familj och Evil Twin?

– Min kollega, Brian Ewing som har 12 Percent Imports (en importfirma, red. anm.) bor i Brooklyn. Jag har alltid bott hos honom när jag besökt staden, och jag blev helt enkelt förälskad. Manhattan har högt tempo, och då det även gäller mitt liv i allmänhet behöver jag lite mer lugn omkring mig. Brooklyn, mer specifikt Williamsburg där vi bor, påminner lite om Danmark så jag antar att vi känner oss mer hemma där på grund av det också.

Hur är det att ha sin vardag i New York?

– Allt går väldigt fort här, ibland nästan för fort. Om du är borta några månader kan du springa på ett helt förändrat område när du kommer tillbaka. Speciellt eftersom Brooklyn, som många anser är världens mest hippa stadsdel, förändras mer eller mindre dagligen. Det känns som att vi blir kvar här men man ska aldrig säga aldrig. Som det är nu så planerar vi att stanna och vi har precis fått våra green cards. Framtiden ser lovande ut.

Inspireras du mycket av staden när du brygger eller är det kanske mer Skandinavien som influerar?

– USA har alltid varit det som inspirerat, även när jag bodde hemma i Danmark. Så många grymma stilar uppfinns här och jag älskar att försöka göra mina egna tolkningar av dem. Jag känner absolut att New York är en större känsla för inspiration än min bakgrund, och numera ser jag Evil Twin mer som ett amerikanskt än ett danskt bryggeri.

Vad har du i tankarna för Evil Twin nu i höst?

– Att hålla takten! Vi kämpar dagligen med att möta förfrågan på våra öl, och då dubblade vi ändå produktionen sett till förra året. Jag kommer att resa mycket i höst och planerar att brygga på många spännande ställen, vilket är något jag verkligen ser fram emot. Annars är vårt främsta fokus just nu att brygga större kvantiteter.

Bryggeriscenen i New York blir alltmer intressant, hur ser du på stadens bryggeriscen och vad tror du vi kan förvänta oss av den i framtiden?

– Den är liten men extremt experimentell. Att satsa stort är mer eller mindre omöjligt sett till fastighetspriserna, så bryggarna satsar mer på att särskilja sig från mängden. Bryggare i New York tenderar att göra öl som uppmärksammas för sina unika kvalitéer snarare än att de görs i stora mängder.

Vad bör den ölintresserade resenären prioritera om man ska resa till staden?

– New York har alltid legat lite efter vad gäller öl. Det finns väldigt få bryggerier, och ganska få riktigt bra ölställen, om man jämför med andra amerikanska städer. Men, det håller på att förändras och nya bryggerier kör igång. Other Half var Brooklyns första nya bryggeri på nio år och de är väldigt bra. Vad gäller barer och restauranger så tycker jag faktiskt att Tørst och Luksus ska vara överst på listan eftersom vi gör något väldigt unikt med dem. Sen finns det också grymma ställen som Proletariat och Spuyten Duyvil.

Luksus har precis fått en stjärna från Michelinguiden. Var det något du förväntade dig?

– Jag kan knappast påstå att det var något jag förväntade mig men det har varit ett uttalat mål redan från början. Vi är första restaurangen i världen med bara öl på menyn som får en stjärna från en vanligtvis konservativ matkritiker. Det är en gigantisk bedrift och något vi verkligen är stolta över. Vi har tagit ett stort steg mot vårt mål att visa att öl och fine dining fungerar lika bra som vin och fine dining.

Tror du att det kommer att påverka restaurangen framöver?

– Det vi försöker åstadkomma har absolut fått mer och ny uppmärksamhet, framförallt internationellt. Fler internationella gäster och fler matturister kommer ta sig till Greenpoint nu.

Förutom stjärnan, har Tørst och Luksus utvecklats som du och delägaren Daniel Burns tänkt?

– Båda rullar på utmärkt. Bra recensioner och trångt på stolarna. Vi lär oss varje dag och har skräddarsytt det hela bättre sedan öppningen.

Finns det planer för systerpubar?

– Vi har inga sådana planer för tillfället, ölen är vårt fokus. Det var öl som skapade Evil Twin och jag vill inte tappa bort det. Alltför många bryggerier idag är mer fokuserade på att öppna nya ställen och att göra annat än öl. Jag tror att framväxten och succén för Evil Twin har mycket att göra med att aldrig tappa fokus och göra vad vi gör bäst. Brygga öl.

Leave a Reply

More articles

Vem har rätt att kalla sig bryggare – och vad är en bryggmästare? Vi tittar närmare på begreppen som rört om i ölvärlden.

Få städer är så omsjungna, så flitigt förekommande i både böcker och filmer och så ofta förekommande i människors drömmar, som New York.

Vi tog hjälp av smakmästaren Garrett Oliver för att hitta de bästa öl- och matkombinationerna i New York.

Han har kallats galen vetenskapsman och det har sagts att han brygger öl på steroider. Mikkel Borg Bjergsø om sammarbeten, sitt nya bryggeri och hur det är att motvilligt vara en kändis i ölvärlden.

Tidlös, mjuktuff och ett amerikanskt original. Rotad i 1800-talet, skapad på 80-talet och ständigt aktuell är Brooklyn Lager ett öl man alltid kan räkna med.