Search
#4 – Vår 2014
Share Tweet Email

#4 – Vår 2014

omslaget_4_

Lentebier

Våren har en sagolik saison i sin korg och den stavas Lentebier.

En sensorisk resa

Öl är en resa i doft och smak. I kombination med rätt mat kan det bli rena jorden-runt-seglatsen. Men hur går det egentligen till?

Vad är det som händer i munnen?

En människa kan känna 10.000-tals olika dofter även om vi inte har namn för alla. Med öl och mat i samklang kan vi skapa euforiska upplevelser.

När ett plus ett blir tre

Är öl det nya vinet när det handlar om att matcha mat och dryck? Nej, det är snarare vin som är det nya ölet.

Bara en öl? Glöm det!

Alla bryggerier försöker profilera sig och vara unika i den skummande maltfloden. Genom förpackningarna kämpar de om att skapa en lockande produkt som syns i hyllorna. Men hur tänker bryggarna? Och, kan det verkligen vara riskabelt att dricka öl ur burk?

Smak av vår

Ständig förändring, förnyelse och bredd tycks genomsyra krögaren Niklas Ekstedts liv – och hans krogar.

Jäst – den levande ingrediensen

För 500 år sedan fastställdes att öl endast får bryggas på malt, humle och vatten. Då visste man inte att jäst fanns. Nu vet man bättre.

Sätt liv till ölen

Malt och humle i all ära, men jäst är den enda levande ingrediensen i ölbryggningen och därför förtjänar den lite extra kärlek och omtanke.

Jan-Erik ”Janko” Svensson

Ölgurun Jan-Erik ”Janko” Svensson har följt utvecklingen på den svenska ölscenen sedan 80-talet.