Search
#2 – Höst 2013
Share Tweet Email

#2 – Höst 2013

omslaget_2_final-kopia

Oktoberfest i Tyskland

Bier, Oktoberfest och Prost! Knappast något land förknippas så starkt med öl som Tyskland.

Eskilstuna Ölkultur

Fem ”belgopojkar” startade för tio år sedan Eskilstuna Ölkultur. Idag lockar de såväl ölnördar som noviser – och kungen och drottningen!

Belgiska bröder, brasserier & barer

I ett soldränkt landskap i södra Belgien, bara några kilometer från den franska gränsen, har Chimaymunkarna varit bosatta sedan 1850. Här bland lummiga träd, prunkande växter och sädesfält började de tolv år efter bosättningen brygga sitt eget öl i det gamla stenklostret Abbaye de Scourmont.

Ölpolitik

Öl har vuxit sig stort men Sverige är litet och det finns bara två kanaler för att få ut sin dryck: Systembolaget och restaurangerna.

Christian Hellberg & Griffin’ Steakhouse

Christian Hellberg är kocken som har en förkärlek till snabbmat i lyxförpackning och anpassar matupplevelsen efter drycken.

Så matchar du öl med höstens smaker

Smaker som brödigt, karamell, mogen frukt och choklad känns passande för årstiden och till många av de stundande maträtterna.

Malt – från åker till glas

Gyllene gul, mörkt röd eller helt kolsvart. Vilken färgnyans ett öl har är ett direkt resultat av vilka maltsorter drycken är bryggd på.

Mäskning – Så gör du

Vill man brygga ett riktigt genuint öl, utan genvägar, då mäskar man själv. Det är faktiskt enklare än du tror!

Gammal, äldre, äldst…

Att återskapa historisk öl är svårt. Trots dessa svårigheter finns det bryggerier som gräver djupt i de historiska arkiven.