Search
Gör din egen mumma
Share Tweet Email

Gör din egen mumma

Beer & Food
2016 12 10    10:15
Redaktion

En stor kanna med skummande mumma till den feta och salta julmaten: söt eller mindre söt, besk eller mer besk, alla familjer har sina egna recept på denna klassiska juldryck. Vi bad våra läsare dela med sig av sina recept. Dessa fyra är våra favoriter.

Sammanställt av Johan Lenner

Mumma var från början ett mycket mörkt, tjockt och kryddat öl, som var en specialitet i tyska staden Braunschweig. Inget recept finns bevarat och ingen vet vad ordet betyder.

mumma

 

Stefan ”Ölsvammel” Erikssons mumma
Mitt eget recept är inspirerat av farsans men jag har gjort ett par egna ändringar. Oavsett om det är min eller farsans mumma serveras den till julmaten, det söta balanserar upp den salta julmaten. Vi prövade att sätta mumma på corneliusfat en gång men då tappade vi känslan av att den var nygjord.

  • Hela kardemummakärnor
  • Mörk rom
  • Portvin
  • 1 flaska Carnegie Porter
  • 1 flaska julöl, gärna en hantverksbryggd öl
  • Sockerdricka

Mortla kardemummakärnorna kvällen innan och låt de dra i mörk rom över natten. Precis innan servering blandas kardemumma- och romblandningen, portvin, porter och julöl. Toppa med sockerdricka, rör runt och servera direkt.

Testpanelens kommentar: Bäst i test! Vi valde att sila av kardemumman innan vi blandade romen med övriga ingredienser för att undvika att kardemummabitar skulle förstöra kolsyran. Mumman fick då en riktigt fin och tät skumkrona. Mycket bra helthet i smaken.

 

Margareta Domares mumma
Receptet är baserat på kokboksdrottningen Hirams mumma. Hon tyckte att ”nylagad ska den vara, skummande mörk i glaset”. Ingen annan mumma kommer in i detta hus.

  • Några matskedar socker
  • Några matskedar kardemummakärnor
  • 1,5 glas madeira
  • 2 flaskor porter av folkölsstyrka
  • 2 flaskor starköl

Mortla kardemummakärnor med socker. Blanda med madeira och låt stå några minuter. Blanda samman öl och den kryddade madeiran i en tillbringare. Låt stå några minuter innan servering.

Testpanelens kommentar: Även här valde vi att filtrera bort kardemumman innan vi blandade madeiran med ölen. Resultatet är kryddaromatiskt, moget och mycket gott.

 

Johan Sandbergs mumma
Jag tröttnade på pappas visserligen goda men väldigt svaga variant. Jag ville ha en variant med fyllighet och lyxig känsla. Den håller också lagom alkoholstyrka utan att använda starkvin eller sprit.

  • 50 cl Nøgne Ø Underlig Jul
  • Ca 25 cl Carnegie 175th Anniversary Porter
  • Ca 25 cl Nygårda Bourbonfatlagrade Julmust

Häll upp Underlig Jul i en tillbringare och fyll på med porter och julmust. Anpassa mängden julmust efter smak. För en alkoholsvagare variant kan man dryga ut med någon god svagdricka.

Testpanelens kommentar: Vi förstår idén med en lyxig mumma med såväl porter som must som är bourbonfatlagrade. Vår flaska av julöl var antagligen lite för gammal för att göra receptet rättvisa. Vi rekommenderar att man försöker hitta receptets andemening med en annan kryddig julöl från i år istället för en gammal Underlig Jul.

 

Fredrik Johansens mumma

  • 6 cl gin
  • 10 cl portvin
  • 2 flaskor á 33 cl mörk julöl
  • 33 cl sockerdricka
  • 33 cl julmust

Blanda alla ingredienser i en tillbringare och servera direkt.

Testpanelens kommentar: Vad vi tolkar som en väldigt klassisk mumma och som många andra klassiker blir det också väldigt bra. Portvinet ger en härlig rondör och ginens beska och kryddighet balanserar upp sötman.

Leave a Reply

More articles

Julmat och öl är som gjorda för varandra. Här tipsar vi om de bästa kombinationerna.

Öl och julen hör ihop mer än man kan tro. Vi tar er med på en både geografisk som historisk resa för att bringa mer klarhet i vårt firande.

Så matchar du julbordets söta inslag med ölen.