Search
GBG Beer Week Beer 2020
Share Tweet Email

GBG Beer Week Beer 2020

Beer portrait
2020 05 04    11:26
Redaktion

I och med Corona-krisen har släppet av årets GBG Beer Week-öl, som i år bryggts av Spike Brewery, sett annorlunda ut än tidigare år. En folktom smygpremiär veckan innan den officiella ölveckan och för första gången även en folkölsversion ölet. För ett knapp månad sedan släpptes också orginalversionen av årets öl äntligen på Systembolaget. Bryggeriets huvudbryggare Bernardo Gava berättar mer om deras ”Scandinavian ale”.

 

”Det är en ära, vi hoppade av glädje när vi fick frågan. Hela ölveckan är ett fantastiskt projekt och koncept och nu är vi utvalda till att representera staden.” Det berättade Spikes superpeppade huvudbryggare Bernardo Gava tidigt i januari, när det blev officiellt att det var de som skulle brygga årets officiella Beer Week-öl.

Även bryggeriets vd David de Courcy gladdes över beslutet.

Spike Brewery.

– Det är bara att titta på tidigare år och vilka öl som har bryggts. Ölveckan är en institution som vi stöttar till 100 procent, berättade han i pressmeddelandet som skickades ut i början av året.

Bryggeriet, som grundades 2015 och är beläget i slakthusområdet i Göteborg, har senaste åren levererat riktigt bra och det är de humledrivna ölen som väckt störst framgångar. Sedan 2018  har de arrangerat GBG IPA Fest under GBG Beer Week där besökarna blint provar och röstar fram den bästa IPA’n av de deltagande Göteborgsbryggeriernas bidrag.

– Vi tycker att Spike gör väldigt bra öl och de har utvecklats och verkligen imponerat de senaste år, säger Fredrik Berggren, en av initiativtagarna till GBG Beer Week som är en av de som utser vilket bryggeri som får äran att brygga det officiella ölet.

Spike laddade stort inför årets ölvecka, och hade förutom IPA-festen ytterligare en rad event av olika karaktär.

Men glädjen vändes, som resten av världen, upp och ned i början av mars.  SARS-CoV-2-viruset spridning över jordklotet lämnar inte bara sjukdomen Covid-19 som spår efter sig. Som följd har en hel värld, mer eller mindre, fått stanna upp och med det också krog och eventlivet.

Årets öl är en skandinavisk ale med svensk malt och humle och norsk kveikjäst. Det är en lättdrucken öl men absolut inte karaktärslös för det. Detta är en öl man vill ha många av i kylskåpet i sommar.

 

 

 

Sedan 2016 är brasilianska Bernardo Gava huvudbryggare på Spike.

Spikes huvudbryggare Bernardo Gava.

Berätta om hur valet av råvaror till ölet gick till? 

– Idén att bara använda skandinaviska råvaror spånades fram efter en hel del brainstorming. Vårt första mål och vision för ölet var att skapa något unikt, enkelt att dricka och samtidigt med fantastiska smaker som möjligen skulle markera en förändring eller början på en ny öltrend. Det var verkligen en utmaning och vi gjorde det svårt för oss, men GBG Beer Week-ölen handlar om att göra något nytt och intressant. En skandinavisk ale var också ett slags logiskt resultat. Alla gör samma öl, på samma sätt och med samma ingredienser, för att verkligen sätta den lokala prägeln på ölet  använde vi “gräv där du står” -metoden.

Den första och viktigaste delen av ölet – Kveik-jästen. Vi hade aldrig arbetat med Kveik tidigare och efter att ha gjort lite forskning såg vi potentialen.
Den kortare jästiden var också ett stort plus, det ska vi inte ljuga om … haha. Efter en hel del forskning om Kveiks historia i Norge, undrade vi hur ölen smakade för ett par hundra år sedan och tyckte att det skulle vara riktigt intressant att se om vi kunde ta en sådan stil och in i framtiden. I nästa steg kontaktade vi familjeägda företaget Warbro kvarn i Katrineholm. Vi har bryggt med deras malt tidigare och är bekanta med deras fantastiska historia. Warbro Kvarns Lyndsay Björklund berättade för oss om kornsorten Balder som de odlar, att på 40-talet ansågs den vara världens bästa malt. Vi beslutade att gå för det som basmalt och att använda en del av deras kultursorter av vete- och rågmalt för att öka munkänslan och ge ölet lite sötma.

David Ögren.

Malt från Sörmland och humlen den kommer från Skåne?

– Ja, jag kontaktade jag David Ögren på Korngårdens Humle och provade några av de sorter han arbetade med. Saphir, som han har odlat i ett par år längre än de andra, var den sorten med de mest “utvecklade” provkottarna jag provade. Jag gillade verkligen den kryddiga örtigheten som den ger ölet. Jag tror att alla dessa historiska ingredienser, med smaker av kryddig- och kakighet samt fenoler, i slutändan balanseras riktigt bra i ölet.

c/o HOPS var på plats när en del av humlen skördades på Korngården. Mer om det kan ni läsa i ett kommande nummer.

Kveikjäststammen som vi använde kallas Opschaug och från White Labs i Köpenhamn. Den är mer neutral jämfört med andra Kveikstammar som kan ge mer estriga och fenoliska smaker. Jag ville att malt och humle skulle skina igenom, med jäst smaker lite tonas ner bara hjälper till att balansera allt tillsammans. Naturligtvis brygger vi i ett modernt system, med automatiska ventiler och temperaturreglering och rostfritt stål, så jag tror att “gamla världen” ingredienser med de moderna bryggningstekniker som vi använder i våra modernare stilar verkligen visade sig vara ganska unik.

 

Vissa svenska råvaror får ibland kritik för att inte hålla samma höga kvalitet som till exempel humle från Tyskland, USA och Tjeckien. Vad är största utmaningen att arbeta med svenska ingredienser?

– Jag tror att den största utmaningen i detta öl var att brygga en helt ny (för oss) ölstil med alla ingredienser som vi inte hade hade erfarenhet av hur de fungerar tillsammans. Att arbeta med svenska ingredienser för specifika projekt som detta har utmaningar mer på den kreativa och experimenterande sidan, men att endast köpa svenska ingredienser till ett bryggeri i vår storlek skulle vara extremt svårt eftersom kostnaden är högre än de flesta internationella leverantörer av högsta kvalitet. Dessutom tillkommer svårigheter och oförutsägbarhet med odlingen av ekologiska grödor som kan göra att råvarorna håller en kontinuerlig kvalitet vilket gör det svårt när vi ska brygga.

Ni har även kryddat ölen med örter? 

 Ja, ”to add the cherry on the cake” och även för att få en Gbg-smak i ölet som vi bestämde för att lägga till en lokal touch, dvs örter som vi kunde hitta växande i vår stad. Vi behövde också något för att balansera allt. Vi experimenterade med många olika örter, från örter, fruktträd och i princip allt du kan tänka på som är lättillgängligt i Västra Götalands flora. Till slut tror jag att vi hittade rätt. Vi har hållit det lite hemligt eftersom vi vill att folk ska prova ölet och ta reda på vad de smakar och dofta sig fram på egen hand. Det jag kan säga är att vi valde en kombination av “calm and fresh botanicals”.

Folköl?

– I grund och botten tog vi beslutet för att vi ville nå ut till en bredare publik med ölet, dessutom trodde vi att det var en stil som skulle få till riktigt bra även med lägre alkohol. Det var lite utmanande att försöka replikera ölet med en lägre ABV utan att “vattna ner” smaken men jag tror att vi spikade det och jag är väldigt nöjd med resultatet och en version som är ännu mer drickbar.

Ni på Spike inspireras mycket av musik, vilken låt beskriver bäst året GBG Beer Week-öl? 
Före Covid-19: Solar Flares – Sven Libaek .

Efter Covid-19: Buju Banton – Ganja Man.

 

Vill ni höra mer hur Spike låter? Här hittar ni bryggeriets spellista.

Leave a Reply

More articles

Från Bingolotto, räkfrossa och stor stark till ett kultiverat och levande ölsamhälle i framkant. Vad tusan var det som hände? Så här blev Göteborg Sveriges ölhuvudstad.

​Som initiativtagare till flera ölrelaterade organisationer, event och täv​lingar är Fredrik Berggren en av de som bidragit mest till att göra Göteborg till den fantastiska ölstad den är idag. Dessutom drar han sig inte för att uttrycka sina åsikter om ölbranschens och både risar och rosar via hans satirsida Double Bastard.

Bara ett stenkast från Carnegies gamla sockerbruk och bryggeri, vid Göteborgs inlopp, ligger klassiska Sjömagasinet. Genom åren har världsartister som Rolling Stones, U2 och Bruce Springsteen ätit fisk och skaldjur här och sedan 2011 ägs restaurangen av kocken Ulf Wagner, som 1989 var den första i Göteborg att få en stjärna i Guide Michelin. Köksmästare är Gustav Trägårdh som 2010 tog hem titeln Årets Kock.

Göteborgsnumrets hembryggar-artikel är lite av en specialare. I denna artikel hittar du 8 recept från lika många Göteborgsbryggerier. Först ut är Olle på O/O Brewing som sedan har valt nästa bryggeri på tur, och så fortsätter det. Helt enkelt något så självklart som en Göteborgsk receptstafett.

Vi reser tillbaka i tiden till händelserna som lade grunden för den västkustska ölstaden. Via öltappare och ölhallar till Prippsövertagande och porter, porter porter.

Stigbergets har på bara några få år etablerat sig som ett av Sveriges bästa bryggerier av modern pale ale och IPA. West Coast IPA har blivit ett flaggskepp där man visar upp ett stort register av bryggkunskap och kombinerar fruktigt överdåd med väl avvägd beska. Det är dessutom ett öl som blivit något av en symbol för den stora, spännande floran av bryggerier och öl som dykt upp i Göteborg under de senaste åren.