Nystekt strömming och potatismos
– med knäckebröd, lingon och pressgurka.
Strömming
- 30 strömmingsflundror (klippta)
- 3 ägg
- 4 dl mjölk
- 0,5 dl fransk senap
- 0,5 dl svensk senap
- salt & peppar
- 1 dl rågmjöl
- 1 dl ströbröd
Potatismos
- 800 g mjölig potatis
- 4 dl mjölk
- 100 g smör
- salt & peppar
- riven muskotnöt
- Rensa och tvätta strömmingen i kallt vatten och klipp bort eventuella fenor.
- Vispa samman senap, ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.
- Lägg ner de väl avrunna strömmingarna och låt dem marinera i mjölkblandningen i minst en timme.
- Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten.
- Mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp och blanda i smör, mjölk, muskot, salt och peppar. Rör eller vispa slätt.
- Lägg ihop flundrorna med en persiljekvist emellan och vänd dem i blandningen av rågmjöl och ströbröd. Stek sen i smör 2–3 minuter på varje sida.
- Servera strömmingen tillsammans potatismoset, lingonsylt, pressgurka och picklad rödlök.
Det här kan man leva på, i alla fall flera dagar i veckan. Strömmingen med de lite rustika smakerna, potismoset och knäckemackan blir som skapt för en gedigen pils. Bohemias Rhapsody från CAP passar till exempel utmärkt.