Search
Nystekt strömming och potatismos
Share Tweet Email

Nystekt strömming och potatismos

– med knäckebröd, lingon och pressgurka.

Strömming
  • 30 strömmingsflundror (klippta)
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl fransk senap
  • 0,5 dl svensk senap
  • salt & peppar
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl ströbröd
Potatismos
  • 800 g mjölig potatis
  • 4 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt & peppar
  • riven muskotnöt 
  • Rensa och tvätta strömmingen i kallt vatten och klipp bort eventuella fenor.
  • Vispa samman senap, ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.
  • Lägg ner de väl avrunna strömmingarna och låt dem marinera i mjölkblandningen i minst en timme.
  • Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten.
  • Mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp och blanda i smör, mjölk, muskot, salt och peppar. Rör eller vispa slätt.
  • Lägg ihop flundrorna med en persiljekvist emellan och vänd dem i blandningen av rågmjöl och ströbröd. Stek sen i smör 2–3 minuter på varje sida.
  • Servera strömmingen tillsammans potatismoset, lingonsylt, pressgurka och picklad rödlök.

Det här kan man leva på, i alla fall flera dagar i veckan. Strömmingen med de lite rustika smakerna, potismoset och knäckemackan blir som skapt för en gedigen pils. Bohemias Rhapsody från CAP passar till exempel utmärkt.

Leave a Reply