Search
Lingon- & blåbärssviss med havreflarn och vit chokladfudge
Share Tweet Email

Lingon- & blåbärssviss med havreflarn och vit chokladfudge

Rårörda bär
  • 1 dl lingon
  • 1 dl blåbär
  • 2 dl socker
Havreflarn
  • 40 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 0,75 msk mjölk
  • 0,75 msk ljus sirap
  • 1/2 krm bakpulver
Vit chokladfudge
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk vatten
  • 150 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde
Sviss
  • 1/2 liter vaniljglass
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 paket färdigköpt marängbotten (segare än små maränger)

Rårörda bär
(görs helst dagen innan servering)

  • Fördela gärna bären i olika skålar och tillsätt 1 dl socker i vardera. Rör runt då och då tills sockret smält.

Havreflarn

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret i en kastrull, dra
    av från plattan och rör ner resten
    av ingredienserna.
  • Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper eller silipatmatta.
  • Kör in i ugn cirka 5 minuter eller tills de fått en mörk gyllenbrun färg.
  • Låt svalna.

Vit chokladfudge

  • Koka vatten och socker till en
    mörk karamell.
  • Häll på grädden och rör ner chokladen.

Sviss

  • Vispa grädden.
  • Varva glass, grädde, marängbitar, rårörda bär och chokladfudge i en stor skål eller på ett fat.
  • Toppa med brutna havreflarn, chokladfudge och bär.

En så här kraftig porter och de tydliga tonerna av kaffe, choklad och vanilj, passar alldeles utmärk till glassen och fudgen. Syrligheten från bären gör att desserten inte blir alltför sötsliskig och blåbären kompletterar smakerna på ett utsökt sätt. De knäckiga flarnen bildar en helhet med ölets framträdande och rostade maltighet.

Leave a Reply