Search
Lättgravad vildsvinsytterfile
Share Tweet Email

Lättgravad vildsvinsytterfile

med svampterrine, tranbärsgastrique och rostade valnötter från Tennstopet.

Gravning
  • 500 g vildsvinsytterfile
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 2 msk timjan
Svampterrine
  • 500 g kantareller & trattkantareller
  • 700 g potatis av fast sort
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlökar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
Tranbärsgastrique
  • 2 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl strösocker
  • 100 g frysta tranbär
  • 1 schallottenlök

Vildsvinsytterfilé

Gravning:

  • Putsa filéerna.
  • Blanda socker, salt och timjan.
  • Gnid in köttet ordentligt med blandningen och lägg vildsvinet på ett fat i kylen i 1 1/2 till 2 timmar.
  • Ta ut köttet och skölj av saltblandningen, torka sen köttet med papper.

Tillagning:

  • Bryn köttet i ett par minuter på varje sida med lite smör och olja. Lägg på en ugnsfast form och värm köttet till en innertemperatur på 60 grader. Sätt gärna ugnstemperatur på mellan 80-100 grader beroende hur bråttom du har, lägre tillagningstemperatur ger ett saftigare och mörare kött.

 

Svampterrine

  • Skiva potatisen tunt på en mandolin.
  • Stek svampen med lök och vitlök i en het panna tills all vätska har försvunnit. Låt svalna något.
  • Varva sen potatis och svamp i en smord terrineform.
  • Baka av i 20-25 min eller tills potatisen mjuknat, på 175 grader. Låt terrinen svalna.
  • Skiva upp den i portionsskivor.
  • Värm på vid servering.

 

Tranbärsgastrique

 

  • Lägg strösocker och vinäger i en kastrull och låt reducera till hälften.
  • Lägg i tranbären och låt sjuda i 2-3 minuter och ta sedan av från värmen.
  • Skala och skiva löken tunt och lägg i löken i kastrullen. Låt stå och dra i  5 min. Värm på vid servering.

Leave a Reply