Search
Kronärtskocka alla Giudia
Share Tweet Email

Kronärtskocka alla Giudia

med mozzarella

Ingredienser
  • 4 st små mozzarella, ju färskare desto bättre
  • 4 st kronärtskockor
  • 2 kvistar mynta
  • 1 dl urkärnade och grovhackade oliver
  • 2 skivor av gårdagens surdegsbröd
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron
  • fritösfett
  • salt och peppar
  • Sätt ugnen på 150 grader, ringla en matsked olivolja på varje brödskiva, lägg på en plåt och baka i ugnen tills krispig, ca 20 minuter.
  • Mixa oliver med krispigt bröd i en matberedare till grova smulor, lägg tillbaks på plåten och ringla över 2 msk olivolja.
  • Pressa citronen ner i en bunke och full på med en halvliter kallt vatten. Knäck av kronärtskocksstjälken från skockan och ryck av de yttre bladen. Skär den runt basen med en liten skalkniv eller en potatisskalare för att jämna till den. Skär av toppen av skockan, basdelen ska vara ca 5 centimeter, lägg den delen i citronvattnet och släng resten. Gör likadant med de resterande tre.
  • Värm fritösoljan till 120 grader, fritera skockorna i 8–10 minuter (är din fritös för liten så får du fritera en eller två åt gången) eller tills de känns mjuka när du sticker dem med en liten kniv, lyft ut, lägg upp och ner och låt rinna av. Höj fritösen till 190 grader.
  • Fritera kronärtskockorna igen, en eller två åt gången, tills kripsiga, lyft ur och låt rinna av, salta och gör likadant med de resterande skockorna. Lägg på tallrik, bryt en mozzarella på varje tallrik, riv över myntan och strö över olivbrödet. Ringla över mer olivolja.

Här behövs en öl med bra beska för den feta mozarellaosten men som också har en maltighet som paras med den grillade skockan, och Mikkeller K:rlek har det som krävs. Beskan, maltigheten och de fruktiga tonerna i ölet balanserar även upp sältan och oliverna på ett bra sätt.

Leave a Reply