Search
Havskräfta
Share Tweet Email

Havskräfta

med smält lagrat grisspäck och polkabeta

Foto Mathias Nordgren

Ingredienser
  • 6 råa havskräftsstjärtar
  • 1 msk smör salt
  • 6 skivor grisspäck/lardo
  • 1 medelstor polkabeta
  • 6 små rödbetor
  • 6 små grillpinnar
  • rödbetsgroddar
  • Skrubba rödbetorna och lägg i en lämplig ugnsform.
  • Sätt mitt i ugnen på 150 grader och baka i ca 3 timmar.
  • Dela eventuellt ner betorna i mindre klyftor vid servering.
  • Skala och hyvla polkabetan tunt samt skär till tunna strimlor.
  • Skala och ta bort avföringssträngen från kräftstjärtarna.
  • Sätt försiktigt en grillpinne rakt igenom stjärten.
  • Sätt en panna på hög värme på spisen och halstra ryggsidan i ca 30 sekunder, tillsätt smör och lite salt, stek i ytterligare ca 30 sekunder.
  • Lyft stjärtarna och lägg grisspäcket över för att låt det smälta in.
  • Servera med betorna och toppa med groddarna.

En munsbit av havskräftan och sedan en klunk av Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4 och du är i mål – en perfekt avvägd kombination där smakerna från kräftan står i första rum men där ölet ändå fräschar upp i gommen efteråt. De långbakade rödbetorna, med sin påtagliga sötma, kan däremot ställa till det hela. Så var försiktig med mängden rödbetor vid varje tugga.

Leave a Reply