Havskräfta
med smält lagrat grisspäck och polkabeta
Foto Mathias Nordgren
Ingredienser
- 6 råa havskräftsstjärtar
- 1 msk smör salt
- 6 skivor grisspäck/lardo
- 1 medelstor polkabeta
- 6 små rödbetor
- 6 små grillpinnar
- rödbetsgroddar
- Skrubba rödbetorna och lägg i en lämplig ugnsform.
- Sätt mitt i ugnen på 150 grader och baka i ca 3 timmar.
- Dela eventuellt ner betorna i mindre klyftor vid servering.
- Skala och hyvla polkabetan tunt samt skär till tunna strimlor.
- Skala och ta bort avföringssträngen från kräftstjärtarna.
- Sätt försiktigt en grillpinne rakt igenom stjärten.
- Sätt en panna på hög värme på spisen och halstra ryggsidan i ca 30 sekunder, tillsätt smör och lite salt, stek i ytterligare ca 30 sekunder.
- Lyft stjärtarna och lägg grisspäcket över för att låt det smälta in.
- Servera med betorna och toppa med groddarna.
En munsbit av havskräftan och sedan en klunk av Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4 och du är i mål – en perfekt avvägd kombination där smakerna från kräftan står i första rum men där ölet ändå fräschar upp i gommen efteråt. De långbakade rödbetorna, med sin påtagliga sötma, kan däremot ställa till det hela. Så var försiktig med mängden rödbetor vid varje tugga.