Search
Canapéer
Share Tweet Email

Canapéer

Tryffelomelett med tryffelsalami, råbiff med löjrom och champinjon, potatiskrisp med syrad grädde och caviar.

Foto Mathias Nordgren

Tryffelomelett med tryffelsalami
  • 2 ägg
  • 1 msk lager-öl
  • salt
  • färsk tryffel
  • 6 stora skivor tryffelsalami
  • olja
  • Liten rektangulär teflonstekpanna
Tartar på hästbiff med löjrom och champinjon
  • 100 g hästbiff
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • Ca 30 g Kalixlöjrom
  • 2 fasta fina champinjoner
  • blad från shisokrasse
Potatiskrisp med syrad grädde och caviar
  • 2 medelstora potatisar
  • Frityrolja
  • salt
  • 1 msk crème fraiche
  • Ca 15 g caviar (vi använde caviar från stör, odlad i Finland)
  • dill
  • Potatissvarv

Tryffelomelett med tryffelsalami

  • Blanda ihop ägg, öl och smaka av med lite salt.
  • Sätt stekpannan på svag värme med lite olja i. Häll i ungefär hälften av smeten.
  • Riv lite färsk tryffel över och grädda varsamt utan att omeletten får färg. Vik ihop omeletten till ena änden av pannan.
  • Tillsätt resten av smeten och riv ytterligare lite tryffel över. Grädda fortsatt varsamt och vik till slut ihop omeletten igen.
  • Lägg ut salamiskivorna så att den kommer täcka omeletten.
  • Linda in omeletten i skivorna och låt omeletten svalna.
  • Skiva vid servering och toppa eventuellt med mer riven tryffel.

Tartar på hästbiff med löjrom och champinjon

  • Skala och finhacka löken. Lägg den i en liten kastrull och tillsätt vinägern.

  • Sätt på hög värme på spisen och låt vinägern hastigt koka in i löken. Låt den svalna.

  • Tärna biffen fint och tillsätt vinägerlöken samt smaka av med lite olivolja, salt och svartpeppar.

  • Forma sex små råbiffar och toppa med löjrom.

  • Hyvla champinjonen och avsluta med den samt blad från shisokrasse.

 

Potatiskrisp med syrad grädde och caviar

  • Sätt på fritösen eller sätt på frityrolja i en lämplig kastrull på medelvärme på spisen.
  • Skala och svarva så långa snören som möjligt av potatisen och lägg i kallt vatten.
  • Lyft potatissnörena från vattnet och låt det torka på lite hushållspapper. Fritera tills potatisen
    börjar få lite färg.
  • Lyft då potatisen och börja forma till sex nystan.
  • Fritera ytterligare tills potatisen är gyllenbrun. Salta.
  • Fyll potatisen med crème fraiche, caviar och toppa med dill vid servering.

Precis som med vilken annan dryck som helst är det en utmaning att hitta något som passar bra till alla dessa smaker som canapéerna ger. Så i det här fallet rekommenderas en öl med rena smaker, som en välgjord lager, förslagsvis Landsort Lager. Ölet tar inte överhand men matchar bra mot både omelett, råbiff och potatis. Då lyfts örterna på råbiffen fram, tryffeln i omeletten märks av och sötman i potatisen balanseras på ett mycket bra sätt.

Leave a Reply