Search
Brynta äpplemackor med svamp, frasigt bacon och timjanmajo
Share Tweet Email

Brynta äpplemackor med svamp, frasigt bacon och timjanmajo

Foto: Mathias Nordgren

Ingredienser
  • 4 skivor ljust surdegsbröd med äpplebitar i
  • 8 skivor bacon
  • 300 g blandad skogssvamp (t ex tratt- kantareller, kantareller och taggsvamp)
  • 1 dl majonnäs (gärna hemmagjord)
  • 1/2 kruka timjan
  • salt och svartpeppar
  • smör att steka i

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg baconskivorna på en plåt, gärna med en silipatmatta under, och ställ in i ugn 10–12 minuter. De ska bli gyllenbruna och krispiga.

Blanda majonnäs och fint skuren timjan, salta och peppra.

Stek svampen gyllenbrun i smör, salta försiktigt. Baconet tillför mycket salt till mackorna.

Stek brödskivorna på båda sidor i smör.

Lägg brödskivorna på ett fat. Lägg svamp och bacon på och toppa med timjanmajo och timjanblad.

Fett från bacon pareras av ölens beska och dryckens brända maltkaraktär gifter sig med baconens stekyta. Surdegsbrödet och svaga toner från äpplet ligger helt i linje med porterns svagt syrliga ton. Skog och svamp lindas in i ölet med sin robusta och rostade karaktär. Mjukt, balanserat i samklang!

Leave a Reply