Alkaliska nudlar som hos Totemo Ramen
En av de mest ikoniska maträtterna i Japan är ramen, något som till synes är så enkelt som nudlar i buljong. Ingredienserna varierar i det oändliga, men en sak har alla varianter av ramen gemensamt – alkaliska nudlar. Läs mer om kansui och alkaliska nudlar här.
Ingredienser
- 500 gram vetemjöl (gärna med hög proteinhalt)
- 5 gram kansui eller bakad bikarbonat
- 215 gram vatten
- Om du inte har kansui så kan du istället baka bikarbonat i ugnen vid 125 grader celsius i en timme. Hantera både kansui och bakad bikarbonat med försiktighet. Undvik hud- och ögon-kontakt.
- Lös upp kansui eller bakad bikarbonat i vattnet och vispa i mjölet gradvis. Konsistensen blir inte som en slät deg utan snarare som klumpig sand.
- Knåda degen tills den blir slät och låt den vila kallt i åtminstone en halvtimme. Degen blir mycket hårdare än vanlig pastadeg, så var beredd på att svettas en hel del.
- Kavla ut degen till önskad tjocklekmed en pastamaskin (eller för hand om du är modig) och skär till nudlar av valfri bredd.
- Koka nudlarna 40 sekunder i rikligt
med vatten innan de serveras med buljong och valfria tillbehör.