Search
Ett väldigt litet bryggeri
Share Tweet Email

Ett väldigt litet bryggeri

Homebrew
2014 08 30    00:43
Redaktion

Illustration Marcus-Gunnar Pettersson

I industrilokalerna kring Beckers nedlagda färgfabrik i Liljeholmen samsas nystartade Modernist Brewery med konstnärskollektivet Platform. Sedan ett halvår tillbaka brygger de fem delägarna öl i ett gammalt kök, men produktionen är försvinnande liten och ölen säljer slut snabbare än man hinner brygga den. Marcus, Valtteri, Jonas, Andreas och Morten är alla bryggare, men utöver ölbryggningen så har de olika extrauppgifter i verksamheten. Jonas har ett öga för det konstnärliga och har designat logotyper och etiketter. Valtteri har bra handlag med siffror och sköter ekonomisk analys, kalkyler och bokföring. Andreas håller koll på det tekniska i bryggeriet och har stenkoll på kopplingar, slangar och ventiler. Marcus tar tempen på ölscenen och bevakar de senaste trenderna, både inom ölvärlden och inom matscenen, medan Morten bidrar med handlingskraft och driv. De fem vännerna kompletterar varandra bra och det känns lite som att prata med ölvärldens motsvarighet till the A-team. Flera gånger under vårt besök hörs variationer på meningar som: “jag får tid över till att fokusera på sånt som jag är duktig på”, eller “han gör de där grejerna jag inte ens skulle vilja ta i med en tång”. Alla verkar nöjda med sina arbetsuppgifter och det blir väldigt tydligt hur nyttigt det är att ha flera olika kompetenser inom verksamheten. Modernist Brewery är en väloljad maskin som ännu går lite på sparlåga. Jonas berättar om planerna:

– Just nu har vi väldigt begränsad produktion eftersom det här är något av ett experimentbryggeri. Vi vill bevisa för oss själva att vi har vad som krävs för att driva ett bryggeri innan vi går in och investerar fullt ut i större utrustning.

Andreas fyller i:

– Att driva ett bryggeri handlar om så mycket mer än att bara brygga bra öl. På det här sättet får vi en chans att lära oss branschen utan att sätta hela vår privatekonomi på spel.

Alla fem har jobb vid sidan av men planen är att alla ska kunna jobba heltid med bryggeriet efter hand. Idag är Modernist Brewery ett hopplock av hembryggarprylar, begagnad utrustning som andra bryggerier vuxit ur samt en lagom dos hemmasnickerier. Utöver den automatiska temperaturregleringen på jäskärlen och några pumpar är allt i bryggeriet manuellt. Maltkvarnen drivs med en borrmaskin, mäsken rörs om med en träpaddel och etiketteringsmaskinen vevas för hand.

Mäskningen sker i två stycken 208-liters Blichmann BoilerMaker, en större modell av samma bryggkärl som många hembryggare använder. I hjärtat av bryggeriet står ett kokkärl från Gamla Enskede Bryggeri och vörten kyls med en plattkylare som är så liten att man lätt missar den.

Bryggverket hos Modernist Brewery i Liljeholmen har en kapacitet på 500 liter och det är ganska precis den volym som totalt ryms i de två jästankarna på 240 liter vardera. Det betyder att man bara kan ha en batch på jäsning i taget, jästankarna blir helt enkelt fyllda efter varje bryggning. Eftersom man låter ölen jäsa totalt tre veckor innan buteljering blir den totala årsproduktionen strax under 9000 liter. På ett år brygger alltså Modernist lika stor volym öl som Sundbybergs Köksbryggeri tillverkar på en månad.

När vi besöker Modernist har man precis beställt två stycken nya jästankar om 525 liter vardera för att komma runt denna begränsning i bryggeriet. Valtteri Viirta berättar:

– Just nu är det jäsningen som är vår flaskhals och därför köper vi in nya jästankar. Men förr eller senare så kommer vi stöta på en ny begränsning någon annanstans. Vill man fortsätta expandera och öka i volym så kommer det hela tiden finnas flaskhalsar i produktionen.

Leave a Reply

More articles

Illustration Marcus-Gunnar Pettersson Sundbybergs Köksbryggeri ligger visserligen i Sundbyberg, men verksamheten har sedan länge vuxit ut ur köket och har nu flyttat in i en gammal kyrka. Bryggeriet drivs av de tre vännerna Pelle Stocke, Peter Bergholtz och Thomas Lindberg. De är gamla hembryggare som turas om att arbeta i bryggeriet, men alla tre har […]