Search
Ett lite större bryggeri
Share Tweet Email

Ett lite större bryggeri

Homebrew
2014 08 30    00:48
Redaktion

Illustration Marcus-Gunnar Pettersson

Sundbybergs Köksbryggeri ligger visserligen i Sundbyberg, men verksamheten har sedan länge vuxit ut ur köket och har nu flyttat in i en gammal kyrka. Bryggeriet drivs av de tre vännerna Pelle Stocke, Peter Bergholtz och Thomas Lindberg. De är gamla hembryggare som turas om att arbeta i bryggeriet, men alla tre har dessutom ytterligare ansvarsområden. Pelle sköter säljarbetet och logistiken, Peter håller i ekonomi och administration medan Thomas ansvarar för utrustningen. Bryggeriets grafiska profil sköts av en extern byrå som har hyrt in sig på vinden. Bryggverket har en kapacitet på 1 500 liter per brygd och kommer från slovakiska firman Blonder Beer. Prislappen för hela bryggverket, inklusive transport och installation landade på 1,6 miljoner kronor. Utöver kostnaden för bryggverket var de även tvungna att göra omfattande renoveringar i den slitna och nedgångna lokalen som stått tom i flera år när de flyttade in. De tre vännerna insåg tidigt att deras bryggeri skulle kräva betydligt större ekonomiska muskler än vad deras privata ekonomier kunde uppbringa. De startade därför ett aktiebolag och gjorde emissioner för att finansiera uppstarten.

– Vi fick oerhört bra respons från lokalbefolkningen i Sundbyberg och många av våra finansiärer är privatpersoner som kommer härifrån orten, berättar Peter Bergholtz.

Bryggverket leasar de av Skandinaviska Enskilda Banken med en insats på 30 % av den totala kostnaden, en lösning som blev betydligt mer skonsam för plånboken än att betala hela beloppet själva. Kyrkan hyrs av Sundbybergs Kommun, som i egenskap av hyresvärd har ansvar för att lokalen ska kunna fungera för den verksamhet den är uthyrd för.

– Vi fick mycket draghjälp av hyresvärden när det gällde renoveringen här. Taket läckte och elen var från femtiotalet, dessutom behövde byggnaden brandsäkras och nya avlopp dras, säger Peter.

Hela renoveringen tog nio månader och han berättar vidare:

– Någonstans där mot slutet gick det upp ett ljus för oss, det var ju faktiskt ett bryggeri vi höll på att bygga. Renoveringen hade tagit så mycket tid och energi att vi alla kände oss mer som byggnadsingenjörer än ölbryggare. Men så här i efterhand har det varit en otroligt spännande och rolig resa att göra. Lokalen i sig är underbar och det faktum att vi lagt ner så mycket omsorg på att rusta upp den ger oss en väldigt speciell relation till platsen.

Sundbybergs Köksbryggeri är en påkostad affär, bara deras mäskkärl kostar ungefär lika mycket som all utrustning hos Modernist Brewery några stadsdelar därifrån. Kapaciteten per brygd är ungefär tio gånger större i Sundbyberg, men varje bryggning tar ändå nästan lika lång tid i båda två bryggerierna. Personalkostnaden blir såklart lägre per liter färdig öl i ett större bryggeri, men det vägs upp av att utrustningen och lokalen utgör en större kostnad.

Leave a Reply

More articles

Illustration Marcus-Gunnar Pettersson I industrilokalerna kring Beckers nedlagda färgfabrik i Liljeholmen samsas nystartade Modernist Brewery med konstnärskollektivet Platform. Sedan ett halvår tillbaka brygger de fem delägarna öl i ett gammalt kök, men produktionen är försvinnande liten och ölen säljer slut snabbare än man hinner brygga den. Marcus, Valtteri, Jonas, Andreas och Morten är alla bryggare, men […]