Search
Dalabryggeri i full fart
Share Tweet Email

Dalabryggeri i full fart

Beer Buzz
2016 12 01    13:16
Redaktion
Victor Hård af Segerstad. Foto Dalabryggeri

Victor Hård af Segerstad. Foto Dalabryggeri

Det färska bryggeriet Dalabryggeri kommer nu att finnas på fler Systembolag än bara de allra närmaste. Deras Ljus Lager kommer släpps på 140 butiker från och med 1 december. Ganska imponerande med tanke på att deras första öl kom ut i april tidigare i år.

Det har gått fort för er. Ni startade för knappt ett år sedan och kommer nu in på systemet i nästan hela landet. Hur känns det?

– Det känns fantastiskt och jättespännande. På restauranger runt i dalarna har vår Ljus Lager tagits emot fantastiskt och blivit husöl på många ställen. Vi kunde aldrig drömma om att det skulle ta sån fart från början och gå så fort, säger Victor Hård af Segerstad, VD på Dalabryggeri.

Dalabryggeri startades av Victor, kock och restaurangägare. Han ville verkligen att Rättvik skulle ha ett lokalt bryggeri och tänkte att det inte skulle vara svårare att brygga öl än att laga mat. Men där fick han fel. Tillslut kom Mattias Eriksson, tidigare bryggare på Oppigårds, in i bilden och bryggeriet kom igång ordentligt. Nu har även Marcus Lindborg, från bland annat Oppigårds och Stallhagen, anslutit sig. Tillsammans gör de enbart ekologisk öl bryggd på vatten från Rättviks isälv och de håller sig bara till klassiska ölstilar såsom lager, brown ale och IPA.

– Tanken med vår första öl, Ljus Lager, var att göra lager som inte är så tillkrånglad. På så sätt vill vi vara ett bra komplement till dom stora drakarna, säger Victor.

Vad händer just nu på bryggeriet?

– Vi brygger och buteljerar så mycket det bara går. Vi har ju inte en aning om hur mycket öl det kommer att gå åt runtom i Sverige och vi vill vara bra förberedda. Vi går också och väntar på fler jästankar som ska komma i dagarna för att kunna öka upp produktionen, säger Victor.

Kommer det komma fler öl i er portfölj?

– Just nu pratar vi mest om fler sorter och det finns många ideér. Men, vi vill inte släppa fler innan vi märker hur mycket det går åt av sorterna som vi redan har. Det är ju inte roligt om det skulle ta slut, säger han.

Det händer alltså mycket på Dalabryggeri och de har till och med tjuvstartat lite med julmaten redan.

– Vi är väldigt nöjda med vår Vinterbrygd ochd en passar till allt på julbordet. Vi har också märkt att vår American Brown Ale passar fantastiskt till de glaserade revbenen, säger Viktor.

Men, det dricks inte bara öl från det egna bryggeriet.

– Två andra favoriter är Oppigårds Winter Ale till maten och Charlis Snöfall som passar fantastiskt framför brasan, säger han.

 

Text Lovisa Olai

Leave a Reply

More articles

1994 förvandlade Björn Falkeström en gammal smedja till hobbybryggeri. Nu tillhör Oppigårds Bryggeri veteranerna bland svenska småbryggerier.