Search
Utrustningen
Share Tweet Email

Utrustningen

Homebrew
2016 12 07    11:13
Redaktion

Här har vi samlat ihop lite olika paket för hemmabryggaren. Vare sig du är helt ny med bryggandet eller har kommit så långt att du vill ha ett litet bryggeri hemma har vi grejerna för dig.

Text Lars Göran Dahlgren

Ursprungligen publicerad i c/o HOPS #6 – Sensommar 2014

Grundläggande utrustning
För en hembryggare som precis börjat sin hobby behövs egentligen inte speciellt mycket utrustning. Det är bättre att lära sig processen ordentligt innan man går loss och köper specialutrustning. Men, det finns vissa verktyg som är helt oumbärliga och i listan nedanför ingår allt man behöver för att komma igång med helmaltsbryggning. Med denna lösning kommer du köpa färdigkrossad malt, mäska i en kylbag och laka med hink-i-hink-metoden. Både termometer och hydrometer är oumbärliga för att hålla koll på temperatur och vörtstyrka under mäskningen. Vörtkylning sker i badkar eller i en stor hink med rinnande kallvatten. Kokkärlet behöver inte heller vara speciellt avancerat, en 25-liter kastrull i aluminium kostar inte mer än några hundralappar. De har dock en tendens att bli buckliga och skeva i botten vilket leder till sämre värmeöverföring på elspisar. En rejäl kastrull i rostfritt stål kostar uppåt 1 000 kronor, men håller mycket längre och fungerar bättre på en elspis. Undertecknad bryggde på detta sätt i många år och var väldigt nöjd med resultatet. Utrustningen tar nästan ingen plats alls och eftersom hela processen är manuell så lär man sig att förstå vad som sker i de olika stegen, vare sig man vill eller inte. Den största nackdelen var att min elspis tog uppåt en timme på sig att få upp vörten i koktemperatur, speciellt eftersom min gamla aluminiumkastrull hade blivit rejält skev i botten efter några batcher.

“The bare essentials”

  • Kylbag för mäskning – 300 kr
  • Hink-i-hink för lakning – 200 kr
  • Kastrull för kok – 900 kr
  • Termometer – 50 kr
  • Enkel hydrometer – 40 kr
  • Desinfektionsmedel (tex StarSan eller Chemipro OXI) – 200 kr
  • Jäshink med jäsrör – 100 kr
  • Pumphävert – 150 kr
  • Flaskfyllare – 50 kr
  • Kapsylerare – 150 kr

Summa: 2 000 kr

 

Att ta nästa steg
När du bryggt ett par batcher och börjar få kläm på processen kan det vara värt att börja tänka på hur du ska uppgradera din utrustning.

En noggrannare hydrometer är bra att börja med. Hydrometern är ett av bryggarens viktigaste verktyg eftersom den mäter en av de viktigaste parametrarna – vörtstyrka. Hydrometrar för professionellt bruk kostar hundratals kronor styck och mäter i ett kortare intervall än de billigare varianterna (tex 0–10 Plato och 10–20 Plato). Detta betyder att du behöver köpa åtminstone två stycken. Priset är en stor nackdel, men noggrannheten går inte att jämföra speciellt som dyrare hydrometrar ofta har inbyggd temperaturkorrigering.

Nästa steg kan förslagsvis vara en egen maltkvarn, du kan styra hur fint eller hur grovt krossad du vill att malten ska vara. Mer finkrossad malt ger högre utbyte i mäskningen, men du löper större risk att maltbädden sätter igen under lakningen. Eftersom vissa leverantörer endast säljer vissa maltsorter okrossade är du med en egen maltkvarn helt fri att välja vilken maltsort som helst. En enkel Corona-kvarn gör jobbet bra och det är en väldigt tillfredställande känsla att börja bryggdagen med tjugo minuters handvevande.

Det tar inte speciellt många bryggningar innan man i slutet av en lång bryggdag börjar funderar på om det inte finns snabbare sätt att kyla vörten än i badkaret. Lyckligtvis finns det många valmöjligheter och en kylspiral är första steget för många. Du kan enkelt böja till en egen från några meter mjuka kopparrör från Biltema, eller välja att köpa en färdig – resultatet blir detsamma, bara priset skiljer sig.

Nästa steg

  • Lyxhydrometer – 600 kr
  • Corona-kvarn – 700 kr
  • Kylspiral – 500 kr

Summa: 1 800 kr

 

The full monty
Ölbryggning är inte en materialsport, allt handlar i slutändan bara om hur ölen smakar. Är den god så är din utrustning bra. Men rostfritt stål och Amerikansk ingenjörskonst har en charm som kan vara svår att motstå, tycker åtminstone undertecknad. Efter många år av bryggande på min hemsnickrade utrustning tröttnade jag till sist och bestämde mig för att uppgradera. Mitt val föll på Blichmann Engineerings lösningar och jag har inte ångrat mig en enda sekund.

Med en rejäl valskvarn av tex märket Monster Mill får du fullständig kontroll på maltkrossningen och om mäsken sätter igen nu så har du bara dig själv att skylla. Valskvarnen har fördelen att spaltbredden är justerbar och med hjälp av ett bladmått går det att finjustera krossningen med millimeterprecision. Corona-kvarnen är visserligen justerbar, men det handlar om ganska grova justeringar som kan vara svåra att trimma in exakt.

I nästa steg av bryggprocessen, mäskningen, handlar allt om temperatur och pH. Med en elektronisk pH-mätare behöver du inte längre gissa om färgen på stickan är mellan 5,2 och 5,4. Du får ett exakt värde och kan justera din mäsk med mjölksyra så att pH hamnar precis där du vill ha det.

Själva mäskningen fungerar utmärkt i en helt vanlig kylbag av hårdplast, så länge den klarar av att hålla temperaturen konstant i ungefär en timme. Idealiskt sett borde den även ha någon form av kontinuerlig omrörning, men det är fullt tillräckligt att man rör om manuellt lite då och då. Silning och lakning däremot är processer där rostfritt stål och ingenjörskonst kan göra underverk. Blichmann Engineering är ett företag som fokuserar på smarta lösningar för hembryggare och många av deras produkter har blivit mer eller mindre kultförklarade i hemlandet USA. Deras BoilerMaker Brewpot är en smidig kombination av lak- och kok-kärl. Med en perforerad falskbotten och en inbyggd tappkran går lakningen på rekordtid. En inbyggd termometer håller koll på temperaturen och ett siktglas på sidan av kastrullen tar bort gissningsarbetet i volymsuppskattningar. Men smakar det så kostar det, Boilermakern med silplåt går loss på 5 800 kronor och den fungerar inte på induktionshällar.

En naturlig påbyggnad till Boilermakern är en vörtkylare av plattmodell, tex Blichmanns Therminator. Detta är en rejäl bit hårdvara som kyler efter samma princip som man gör i kommersiella bryggerier. Varm vört rinner i kanaler genom kylaren åt ett håll, från andra hållet rinner kallt vatten i kanaler. Plattkylare är oerhört effektiva och en trettioliters batch kyls så snabbt som den överhuvudtaget kan rinna genom vörtkylaren. Temperaturen på den kylda vörten styrs genom att reglera flödeshastigheten på antingen vörten eller kallvattnet. Det tar några liter innan man hittat rätt flöden och det underlättar att koppla in en ihålig termometer efter kylaren som kontinuerligt mäter temperaturen på den kylda vörten. Blichmanns lösning kallas “Thrumometer” och är inget mer märkvärdigt än ett metallrör med en “LCD-termometer” fastklistrad på ena sidan.

Plattkylarens enda nackdelar är att den tar lite tid att rengöra (speciellt de modeller som inte går att montera isär) och att den är ganska benägen att sätta igen, speciellt om man använt mycket humle i brygden. Genom att låta humlekottar och pellets sjunka till botten av kokkärlet innan avtappningen undviker man problemet i viss mån. Ett effektivt sätt är att röra om rejält i kokkärlet precis när man stängt av värmen. Virveln som bildas gör att allt material i vörten gradvis sedimenterar i en prydlig kon i botten av kokkärlet. Denna metod kallas whirlpool efter virveln som bildas och många kommersiella bryggerier använder liknande tekniker för att skilja av humlerester ur koket. För att vara på den helt säkra sidan kan man installera olika slags filter och silanordningar i eller efter kokkärlet. Blichmanns Hopblocker är inget mer märkvärdigt än en grov sil som placeras runt tappkranen inuti kokkärlet, den fungerar bra, men är man lite händig går det nog enkelt att själv tillverka något liknande med samma funktion till en bråkdel av priset.

En av fördelarna med så här dyr och avancerad utrustning är att de håller hög klass nog för att användas på kommersiell skala i ett litet mikrobryggeri. Många nystartade mikrobryggerier använder sig delvis av utrustning från det gamla köksbryggeriet, något som kan vara värt att tänka på när du investerar i nya prylar.

The full monty

  • pH-mätare – 2 000 kr
  • Valskvarn – 1 600 kr
  • Boilermaker med sil och hopblocker – 4 800 kr
  • Therminator m. thrumometer – 2 500 kr

Summa: 11 000 kr

Leave a Reply

More articles

Vi vänder nu blicken mot själva utrustningen och tittar på lite prylar som gör bryggningen både enklare och roligare.

Hur får man ut de åtråvärda aromerna och den underbara beskan ur humlen i bryggningen?

Vill man brygga ett riktigt genuint öl, utan genvägar, då mäskar man själv. Det är faktiskt enklare än du tror!