Search
Belgisk ölkultur blir kulturarv
Share Tweet Email

Belgisk ölkultur blir kulturarv

Beer Buzz
2016 12 02    11:14
Redaktion
Foto: Colin Eick

Foto: Colin Eick

Nu är öl inte bara gott, det är ett världskulturarv också. Det är Unesco som lagt till den belgiska ölkulturen på sin lista över immateriella kulturarv. De motiverar utnämningen med att traditionen att göra och uppskatta öl är ett levande arv i Belgien, både i vardagen och vid högtider. Den kunskap som finns om öl i Belgien är något som förs vidare muntligt och den kulturen vill Unesco bevara.

Unesco är ett FN-organ som bland annat jobbar med bevarande av medlemsländernas kultur. Immateriella kulturarv kan vara allt ifrån traditioner, riter eller muntligt överförda kunskaper. Helt enkelt något som inte kan knytas till en fysisk byggnad eller liknande, och nu är alltså även den belgiska ölkulturen med på den listan.

Jens Skrubbe

Jens Skrubbe

Jens Skrubbe, från Pressklubben och Belgoklubben, har varit förespråkare för belgisk öl längre än de flesta här i Sverige. Han blev väldigt glad när han fick nyheten.

– Självklart tycker jag att det är otroligt roligt och väl förunnat. Samtidigt är det också väldigt hedrande och en fjäder i hatten för ett av världens bästa ölländer, säger han.

Vad kommer det här betyda för den belgiska ölnäringen?

– Det är lite tidigt att säga något om det, men om man får sia anar jag att den ständigt växande ölturismen till landet kommer att öka. Jag tror också att det kan leda till att en bredare publik får upp ögonen för Belgiens magiska ölflora, säger han.

 

Text Lovisa Olai

One thought on "Belgisk ölkultur blir kulturarv"

Leave a Reply

More articles

Våren har en sagolik saison i sin korg och den stavas Lentebier.

I den lilla regionen Pajottenland utanför Bryssel i Belgien gör man öl på ett unikt sätt. Det här är historien om ett familjearv som nu föreslås bli världsarv.