Search
Barlingbo Bryggeri
Share Tweet Email

Barlingbo Bryggeri

People of the craft beer world
2016 11 11    22:43
Redaktion

Barlingbo Bryggeri på Gotland öppnade i mars 2014 och drivs av Niklas Gustavsson och Jonny Warg. Bryggeriet som har en årskapacitet på 4000 hektoliter lanserade så sent som i juni fyra öl som säljs på Systembolaget: veteölet Bysen no 1, en brown ale som heter Bånsen, en porter vid namn Gumsen samt IPA:n Galgbacken.

Text Jens Skrubbe Foto Barlingbo Bryggeri

Hur och varför startade ni ett bryggeri?

– Jag och Jonny har känt varandra sedan 90-talet utan att veta om att vi båda ägnat oss åt hembryggning. När vi fick reda på att vi båda bryggde hemma försökte vi till en början bräcka varandra. Under 2013 eskalerade det och på den vägen är det. Intentionen är att vi i största möjligaste mån endast ska använda lokalproducerade produkter, men där är vi inte riktigt än. I dagsläget har vi två leverantörer av gotländsk malt och vi har även planterat egen humle som förhoppningsvis blir färdig att använda nästa år. Tack och lov är en av aktieägarna bonde här på Gotland vilket hjälper oss, säger Niklas Gustavsson, bryggansvarig på Barlingbo Bryggeri.

Ni har använt er av så kallad gräsrotsfinansiering. Vad innebär det?

– Vi har sålt andelar i bryggeriet för att få ihop kapital. Detta har gjort att vi inte dragit på oss massa skulder utan är mer eller mindre skuldfria. Dock är vi måna om att de som investerar är intresserade av vad vi gör vilket har resulterat i att de får agera testpanel när vi har något nytt på gång.

Var ni ser er själva om tre år?

– Enligt vår planering har vi fem eller sex anställda och kommer att ha etablerat oss i större utsträckning här på Gotland. För närvarande finns våra öl, förutom här på gården, på tre krogar på ön. Faktum är att vi inte har haft möjlighet att leverera mer. Tanken är att vi ska finnas representerade även på fastlandskrogar men det blir tidigast under hösten. Under sommarmånaderna kommer vi ha fullt sjå med att bistå gotlandskrogar som vill ha våra produkter.

Hur ser ni på produktutveckling? Kommer ni att fortsätta utveckla era fyra nuvarande produkter eller kommer det ständigt vara nya öl i jäskaren?

– Självklart är det roligt att brygga nya saker hela tiden men tiden får utvisa hur det blir. Vill folk ha våra befintliga produkter kommer vi fortsätta med dem, men visst kommer vi att fortsätta experimentera. Jonny är väldigt inspirerad av Tyskland medan jag tycker om kraftigare öl från Europas alla hörn, vilket gör att vi har en stor karta att välja ifrån. Samtidigt vill vi försöka ha en lokal prägel med historiska återkopplingar i stil, smak, ingredienser och framställande. 

Sommaren är här. Vad dricker du helst då?

– Vår första öl, Bysen, är en välbalanserad och bärnstensfärgad veteöl. Receptet är delvis hämtat från gotländska öltraditioner och ölet har mycket tyska influenser eftersom tyskarna huserade här på Gotland under 1600- och 1700-talet. Ölet är, trots att det är ofiltrerat, helt klart vilket beror på vårt hårda och mineralrika vatten, som faktiskt är väldigt likt vattnet i Burton-upon-Trent. Veteöl är ett klassiskt sommaröl som i kombination med att det har lite lägre alkoholhalt och är törstsläckande fungerar utmärkt under denna årstid. Sedan har vi även en pale ale som heter Muren och den funkar bra under sommarkvällarna. Den är något mer komplex, med en förnämlig maltighet, vilket gör att den både fungerar som sällskapsdryck och till grillat.

Vilken somrig mat passar till just dessa öl?

– Som jag sa, grillat och ganska milt kryddad mat som inte är för offensiv. Det gäller både till Bysen och Muren. Grillad fisk till Bysen, kanske? Eller varför inte till gotländsk sparris! Till Muren kan man tänka sig grillat lamm. Om man vill festa till det lite med en dessert borde den fungera till gotländsk saffranspannkaka.

Vilket smultronställe rekommenderar du på Gotland i sommar?

– Ta dig ut till oss här på Stafva Gård! Förutom bryggeriet finns här mejeri, gårdsbutik, charkuteri, musteri, kaffe och glass. Alla produkter är lokalproducerade!

Leave a Reply