Search
Är öl bra för din hälsa?
Share Tweet Email

Är öl bra för din hälsa?

Beer Buzz
2016 11 11    22:33
Redaktion

Öl är inte så onyttigt att dricka som många tror. Det är numera vetenskapligt bevisat att en måttlig konsumtion av öl har positiva effekter på hälsan* och tro det eller ej, lågalkoholöl kan vara ett bra alternativ till vatten eller sportdryck efter idrottsutövande eller en solig dag på stranden.

Text Pelle Stridh

Tvärtemot vad många tror kan öl reducera hjärt- och kärlsjukdomar och minska osteoporos, eller benskörhet som det ofta kallas. Det är till och med bra för huden att dricka öl. Allt detta presenterades av forskare från Tyskland, Holland och Danmark när de nordiska bryggeriföreningarna arrangerade ”Nordic Beer and Nutrition Seminar” på Köpenhamns Universitet i maj 2014.

Doktor Aafje Sierksma, chef för Institutet för vetenskap om öl på Wageningen Universitet i Holland, fick under seminariet många myter om öl och hälsa att falla platt till marken baserat på olika forskningresultat. Hon hävdar att en måttlig konsumtion av öl passar bra ihop med en i övrigt sund livsstil. Speciellt kvinnor borde byta ut en del av sin vinkonsumtion mot öl, eftersom öl till skillnad från vin och sprit, innehåller den lättupptagliga mineralen kisel, berättar hon och fortsätter:

– Kisel är förebyggande mot benskörhet, något som oftare drabbar just kvinnor.

Baserat på flera studier har det konstaterats att en måttlig konsumtion av öl kan minska dödsrisken med nästan 20 procent och att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar med 20 till 30 procent. Siffrorna gäller visserligen även för vin och sprit eftersom det är själva alkoholen som bidrar till dessa resultat. Det ska dock tydligt betonas att de positiva resultaten uppvisas då konsumtionen är måttlig och håller sig inom den rekommenderade konsumtionsmängden per dag, det vill säga en öl för kvinnor och två för män.

Självfallet ska detta också kombineras med att äta sunt och regelbunden motion, understryker Aafje Sierksma.

I vissa studier som utförts visar det sig att alkoholsvag öl upp till 2 procent ABV* kan återställa vätskebalansen lika bra som vatten – något som kan vara bra att veta när vätskebalansen börjar kännas låg en varm sommardag. Men det viktiga i sammanhanget är att det måste vara alkoholsvag öl.

Den sista myten som Aafje Sierksma slog hål på var den om eventuella samband mellan förtäring av öl och den beryktade ölmagen. Öl innehåller färre kalorier per 100 milliliter än till exempel vin och det finns inga vetenskapliga bevis för att bukfett och ölkonsumtion skulle ha ett samband. Hon föreslår däremot att förklaringen ligger i att människor ofta intar snacks och fet mat i samband med öldrickande.

– Tre nävar med jordnötter innehåller tre gånger så mycket kalorier som ett litet glas öl, säger Aafje Sierksma.

Professor WenChieh Chen från avdelningen för dermatologi och allergi vid Tekniska Universitetet i München har deltagit i en mängd studier om ölets fysiologiska effekt på huden. Han berättade att de många polyfenoler, som finns i malt och humle, har en mängd dermatologiska effekter som kan motverka hudutslag och hudcancer. Hittills har studier endast utförts på möss men dessa visar goda resultat i form av till exempel antiinflammatoriska effekter och snabbare läkning av sår. Dessutom visade en annan studie på möss med hudcancer att lokal applicering av lunasin, som finns i öl, minskade tumörbildningen med 70 procent.

Öl kan vara behjälpligt även ur ett mer estetiskt eller skönhetsnära perspektiv. Polyfenoler i öl kan ha en föryngrande effekt på huden, stimulera förnyelse av kollagen och ha en ut-jämnande effekt när det gäller pigmentering, samt minska akne med sina antibakteriella egenskaper.

Så det kanske inte är en dålig idé att besöka ett öl-spa då och då, och sedan svalka sig med en kall öl, avslutade professor WenChieh Chen sin redogörelse med ett leende.

Under Nordic Beer and Nutrition Seminar presenterade även doktor Henk Hendriks, från det Holländska företaget TNO, som är ett vetenskapligt undersökningsinstitut, flera intressanta resultat från olika undersökningar. Samtliga resultat pekar på en tydlig minskning av dödsfall orsakade av hjärt- och kärlsjukdomar vid ett måttligt alkoholintag jämfört med personer som inte dricker alkohol alls. Detta beror enligt hans presentation delvis på att alkohol ökar både mängden och effekten av HDL-kolesterol, som även kallas ”det goda kolesterolet”. HDL-kolesterol förhindrar LDL-kolesterol, som ofta kallas ”det onda kolesterolet”, från att oxidera och avlägsna kolesterol från blodkärlen. Detta resulterar i att blodkärlen inte täpps till. Dessutom kan alkohol reducera nivåerna av proteinerna fibrinogen och apolipoprotein A1, vilket minskar risken för blodproppar.

Resultaten från de olika studierna som doktor Henk Hendriks presenterade pekar även på att en måttlig alkoholkonsumtion även minskar risken för demens och Alzheimers.

Till sist gäller det ändå att ytterligare poängtera att de många hälsofördelaktiga effekter som kan uppnås av öl och alkohol enbart gäller vid måttligt intag, som dessutom ska fördelas jämnt över veckan. Att dricka tio till tolv öl under helgen är inte en sund konsumtion, medan en till två öl per dag kan vara en del av en hälsosam livsstil. Man kan avslutningsvis fundera över varför studier visar att vindrickare i regel håller en mer hälsosam kost än öldrickare.

*Alla dessa forskningsresultat gäller för måttlig konsumtion och håller sig inom den rekommenderade konsumtionsmängden per dag, det vill säga en öl för kvinnor och två för män.

Leave a Reply