Search
Jan-Erik ”Janko” Svensson
Share Tweet Email

Jan-Erik ”Janko” Svensson

People of the craft beer world
2016 11 14    20:17
Redaktion

Ölgurun Jan-Erik ”Janko” Svensson har följt utvecklingen på den svenska ölscenen sedan 80-talet. Trots att han givit ut ett flertal ölböcker och kan stoltsera med att ha varit huvuddomare på Stockholm Beer & Whisky Festival i närmare 20 år gör han helst inget större väsen av sig.

Text Johan Lenner Foto Björn Terring

Ursprungligen publicerad i c/o HOPS #4 Vår 2014

cohops_4_janko

När och hur startade ditt ölintresse?
– I tonåren kan man väl säga. Min mor är från Tjeckien och jag har rest dit varje sommar sedan jag var liten så jag kom i kontakt med deras ölkultur redan som ung. Först var ölen intressant mest på grund av kulturella aspekter, men när jag började anteckna hur ölen smakade under en tågluff i Europa efter nian växte intresset. Provandet blev mer systematiskt under en resa till Bayern när jag var i 20-årsåldern. På den tiden var det ganska svårt att prova olika öl i Sverige så jag gick med i Ölfrämjandet 1987 varifrån jag särskilt minns en provning av belgisk öl. Det var i och med det som jag kom i kontakt med öl utanför Centraleuropa. Fram tills i 25-årsåldern kom jag ihåg varje öl jag provat och hur de smakat, men efter det har jag varit beroende av anteckningar. Nu har ölmarknaden exploderat och det är omöjligt att hålla koll på allt nytt.

Vilken relation har du till den Centraleuropeiska ölkulturen idag?
– Jag ser det som fyra regioner. Franken, Obferpfalz, Sydöstra Bayern och Tjeckien som alla har sin egen twist på en snarlik ölkultur. En gång om året ordnar jag en resa för mig och några kompisar till någon av de fyra regionerna. Sett till ölkvalitet är Franken mitt favoritområde.

Hur kom det sig att du blev huvuddomare på Stockholm Beer & Whisky Festival?
– Jag kommer faktiskt inte ihåg exakt men det var nog Marianne Wallberg som kontaktade mig. Det fanns väl inte så många andra att välja på då. Jag var väldigt aktiv i Ölfrämjandet i slutet av 80-talet och dömde många hembryggartävlingar. Jag höll på mycket mer med det och andra ölaktiviteter då, innan jag blev klar med min lärarutbildning. Numera har jag begränsat mitt engagemang något.

Hur var det att skriva Stora Ölboken?
– Boken blev min tredje så det var inte nytt på det viset, men man lär sig alltid mycket nytt på att göra ett så omfattande projekt. Det var nästan som att skriva en avhandling. Det är meningen att boken ska vara någorlunda tidlös och vara gångbar även om 20 år. Därför fokuserar den mer på historia och hur ölstilarna växt fram än om rådande trender.

Har du funderat på att arbeta med öl på heltid?
– Innan jag var färdigutbildad lärare höll jag en hel del provningar och guidningar på bryggerier. Den ojämna inkomsten gjorde dock att det aldrig blev aktuellt att göra en heltidsförtjänst av det. Att jag är oberoende av branschen har också ett värde, men i ett längre perspektiv kan det bli intressant att göra författande, provningar och föredragshållande till en heltidssyssla. Det är något funderar på. Fast då måste man vara på hugget hela tiden och det jag är lite tveksam till om jag har ork till. Hur kul något än är kan det bli stressande att bli beroende av det för sin inkomst.

Vad dricker du helst till vårens mat?
– Jag tycker inte att jag är så bra på öl- och matkombinationer och försöker aldrig hitta på kombinationer själv. Hemma dricker vi oftast vin till maten de gånger det blir något med alkohol. När det vankas öl till maten föredrar jag enklare stilar, som Budvar eller Marstons Pedigree. Kan jag få tag på öl från Franken är det ett givet val, de är en njutning till allt. Kraftigare öl som ipa och stout dricker jag helst för sig.

Hur ser du på dagens svenska ölkultur?
– Fram tills för två till tre år sedan kunde jag rabbla alla svenska bryggerier. Nu känner jag knappt att jag har någon koll alls. Jag hade personliga relationer med väldigt många av de bryggerier som startade tidigt men så är det inte längre. Man måste nog ge de nya bryggerierna en ordentlig chans. Det är lätt att döma ut dem tidigt om deras första öl inte smakar bra men flera av bryggerierna som numera är etablerade hade också problem med kvaliteten i början.

Leave a Reply

More articles

På 25 år har vi i Sverige lämnat bryggeridöden bakom oss och tagit några rejäla sjumilakliv in i en fantastisk ölkultur.

Mellanölet fick en stormig karriär i de svenska livsmedelsbutikerna 1965–1977. Det skulle få svenskarna att bli nyktrare men istället kom det att förknippas med problem och fylleri.

Vare sig du vet det eller inte, har du mycket att tacka Peter Högström för. Han förser i princip hela ölsverige med humle, såväl hembryggare som bryggerier.

Med över 20 år i branschen och hundratals nöjda kunder varje dag är Svante Ekelins Humlegårdens Ekolager en av hörnstenarna i ölsverige.